Skydda sig mot solen

Att skydda sig mot solen bör man göra av flera anledningar. Bland annat kan för mycket solande öka risken för hudcancer rejält. En annan anledning att man bör vara sparsam med solandet är att huden åldras i en mycket högre fart. Generellt sett är det viktigt att vara försiktig ute i solen, vilket man bland annat kan läsa om på 1177.

 

UV-keps

Visst behöver både barn och vuxna D-vitamin, men tron om hur mycket sol som krävs för att fylla det dagliga behovet är ofta överdriven. För ett barn med ljus hy till exempel, räcker det med 10 – 15 minuters solande på huvud och armar per dag. Vill man ändå vara på stranden längre med sitt barn kan det vara bra om han eller hon får ha en t-shirt och en UV-keps med nackskydd eller liknande.

 

Bra solkräm

Solkrämerna är viktiga. Inte minst är de viktiga just för att hudcancer tyvärr blir mer vanligt förekommande, vilket kan kopplas ihop med ökat solande. En vanlig missuppfattning är att det mest är utomlands som man behöver skydda sig med solkräm, men solen under högsommaren i Sverige kan även den vara skadlig om man är oförsiktig.

 

Samtidigt bör man känna till att solkrämer kan blockera D-vitaminproduktionen. Om man är känslig mot sol och går insmord i solkräm hela dagarna, kan det alltså vara läge att ta kosttillskott med D-vitaminer.

 

Täck på dock att solkräm egentligen bör fungera som ett sekundärt skydd, särskilt när det handlar om barn. De bästa skydden är alltid kläder, hatt och solglasögon, vilket kan läsas på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

 

Glöm inte elektroniken

När du har sett till att du själv och ev. barn är skyddade, skadar det inte att även fundera på prylarna du har med dig. Till exempel finns det mängder av olika mobilskal och datorskydd som kan inhandlas inför strandsemestern. Dessa brukar till och med kunna köpas innan själva modellerna är tillgängliga på marknaden. Som exempel så släpptes fodral till S8 flera månader innan telefonmodellen började släppas.

 

Att skydda sin elektronik är ofta billigt och enkelt, men ger en stark försäkring. Om du sitter med bärbara datorn eller mobilen på stranden, kan det räcka med bara lite för mycket sand och vatten för att prylarna ska förstöras. Givetvis beror det även på vilka modeller man har. Till exempel finns det flera mobiltillverkare idag som har vattentäta mobiler i sitt sortiment.

Other Post You May Like