Hotell i Hudiksvall

Hudiksvall är både en tätort och en centralort i Hudiksvall kommun i Hälsingland. Denna ort går även under namnet glada Hudik, men namnet i sig kommer från långt bak i tiden. År 1560 stavades ortnamnet Hoffvidvickzvaldh, som innehåller ordet Huvudvik. Det är ett namn på den nuvarande Lillfjärden. Vall som kommer efter åsyftar till vall som grässlänt, vilket innebär att ortens namn betyder Hudiks del av vallen. Staden Hudiksvall grundades 1582 av Johan III genom att slå ihop byarna Hudik och Vallen vid Hornåns mynning i Lillfjärden.  Under början av 1600-talet flyttade man staden, men det är olika teorier om varför eller exakt när detta gjordes. Glada Hudik som denna stad ibland kallas, kom att myntas under 1800-talets andra hälft, tack vare att träpatronerna hade livliga fester samt att staden i sig hade stora sällskapsliv.

Se och göra i Hudiksvall

Hudiksvall passar bra att besöka året och det finns många saker att göra och se här. Dels har den vackra naturen ett stort inflytande på olika aktiviteter och sevärdheter. Det finns bland annat flera fina naturreservat att uppleva. Passa på att få flera fantastiska naturupplevelser, genom att hyra kajak, eller ta en vandring till Stenören, som är en av Sveriges högst belägna klapperstensfält. Hudiksvall har även flera fantastiska utsiktsplatser, glöm inte att ta med dig kameran.

Om du vill uppleva något annorlunda, missa inte Bodagrottorna eller Hölickgrottorna. I Bodagrottornas naturreservat finns en urbergsgrotta som troligen är den näst längsta i världen! Den är drygt 2900 meter och det gör att den är en av Sveriges längsta kända grottsystem.

Vintertid finns det många bra möjligheter att åka skidor och skridskor i Hudiksvall.

En sak som gjort Hudiksvall kända på senare tid är Glada Hudik-teatern. Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet enligt LSS som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare från Hudiksvall. Denna grupp startade redan 1996, men det var under 2010 som det svenska folket fick se dem på tv första gången då en dokumentär om dem sändes på SVT. Året efter kom filmen, Hur många lingon finns det i världen, som bygger fritt på deras egen historia. Ett par år senare kom uppföljaren, Hur många kramar finns det i världen.

Boka hotell i Hudiksvall

Om du vill uppleva Hudiksvall på egen hand, boka in en eller flera nätter! Du hittar både hotell, vandrarhem och andra boendemöjligheter här. Utöver alla sevärdheter, så finner du även bra shopping, god mat och mycket annat att göra här. Så se till att boka hotell i Hudiksvall och njut av ett par härliga dagar!

Other Post You May Like